top of page
5. Grupni zaron na olupinu aviona.JPG

OLUPINE AVIONA IZ II. SVJETSKOG RATA

Otok Vis je pri kraju II. svjetskog rata bio jedna od najvažnijih strateških točaka ne samo na Jadranu, već i na širem području jugoistočne Europe. Razlog tome je što se na njemu nalazio vojni aerodrom koji je služio za slijetanja oštećenih američkih bombardera na povratku s operativnih misija u istočnoj i srednjoj Europi te kao baza za djelovanja britanskih lovaca-bombardera uzduž jadranske obale i u unutrašnjosti. Ne čudi stoga kako se u akvatoriju otoka Visa  nalazi veliki broj olupina aviona 
iz razdoblja II. svjetskog rata,  a one najočuvanije spadaju u jedne od najatraktivnijih lokacija za rekreativno i tehničko ronjenje na Jadranu.

Pregradni zid ribnjaka - Partition wall of the fish pond.JPG

ANTIČKA ARHITEKTURA POD MOREM

Antičku arhitekturu u podmorju Splitsko-dalmatinske županije predstavljaju ostaci antičkih villae maritimae, ribnjaka te lučkih objekata i pristaništa. Veliki dijelovi tih nalazišta nalazili su se u razdoblju antike na kopnu, ali su se uslijed promjene razine mora našli ispod morske površine. Zbog male dubine na kojoj se nalaze dostupni su za ronjenje i bez značajnijeg ronilačkog iskustva što ih čini izuzetno zanimljivim i lako dostupnim široj populaciji. 

bottom of page